Afty a jejich účinná přírodní léčba

Afty, malé bolestivé vřídky v ústech, dokáží přivodit nesnesitelnou bolest. Lze se jich však snadno zbavit, stačí sáhnout po zaručených tipech z přírodní lékárny. Co se týče prevence, pamatujme na dostatek přísunu vitamínů skupiny B a železa.

Příčiny, proč vznikají afty

Příčinou aft může být virová infekce (herpes), nebo alergická reakce ústní sliznice na některou potravinu, pozor je třeba dát na exotické ovoce (zejména ananas, kiwi apod.), kakao, ořechy a jiné. K tvorbě aft vedou i různé zlozvyky - okusování rtů, jazyka nebo vnitřní strany tváří. Podrážděná sliznice je poté mnohem náchylnější k zánětům. Potíže může způsobit i ostrý konec zubu, zubní plomby, špatná volba zubního kartáčku (přílišná tvrdost), ale i zvýšená citlivost na některé ze složek zubních past (fluor) alergie na konzervanty v potravinách a konzumace příliš ostrých pokrmů.

Za potíže mohou také hormonální výkyvy, proto se afty častěji vyskytují u žen, a to především před menstruací. Riziko vzniku vřídků vzniká i v závislosti na množství stresu. Pokud se člověk denně stresuje, odrazí se to na oslabené imunitě a často právě zmíněným vyšším výskytem aft.

Afty a riziko nákazy

Riziko vzniku aft hrozí hlavně kuřákům a lidem s nedostatkem vitamínů skupiny B, jedná se o B9 (kyselinu listovou) a B12. Dobrým zdrojem těchto vitamínů je listová zelenina, brokolice, luštěniny (čočka, hrášek), vejce, kvasnice, vnitřnosti a kysané zelí.

Názory o nakažlivosti jsou velmi rozdílné, opatrnosti však přesto nezbývá. Máte-li v ústech afty, polibkům a používáním stejného příboru či nádobí s partnerem a dětmi se na nějaký čas raději vyhněte.

Afty a účinná první pomoc

Jako první pomoc při troše odvahy se nabízí afty jednoduše "vypálit". Vatovou tyčinku namočíme do čisté vodky a potom ji na chvíli přiložíme přímo na vřídek.

Lidová medicína při léčbě aft

Pravá domácí cibulačka pomůže

Domácí cibulačka je zárukou dobré imunity. Obsažené látky (sirné sloučenniny) účinně brzdí uvolňování zánětlivých složek a výrazně podporují imunitu organismu.

Na afty platí borůvky

Borůvky obsahují právě potřebné vitamíny pro prevenci aft. Stačí sníst pravidelně 1 - 2 lžíce borůvek a bude po problému. Proto si borůvky nezapomeňte na zimu zamrazit do zásoby!

Bylinková tinktura na afty

Na afty zabírá echinacea, šalvěj a kořen lékořice. Lze si připravit odvar, který při výskytu aft kloktáme několikrát denně, nebo tinkturu. Bylinky namícháme, zalijeme 60% alkoholem a necháme pár hodin v uzavřené nádobě odstát.

Řepík lékařský proti zánětům v ústech

Vlažný nálev z řepíku lékařského používáme k výplachům a kloktání. 1 - 2 polévkové lžíce sušené řapíkové natě zalijeme 3 dl vroucí vody, krátce povaříme a necháme vylouhovat přibližně 20 minut v uzavřené nádobě, poté řepík scedíme.

Mrkvová šťáva jako prevence

Látky, které čerstvá mrkvová šťáva obsahuje, mají antibakteriální a antiseptické účinky. Stačí denně popíjet 2 dl čerstvé mrkvové šťávy.

Již vzniklé vřídky potíráme šťávou z rozříznutého listu aloe, propolisovou tinkturou či medem. Pomáhá i spařený sáček černého nebo heřmánkového čaje.

Foto: Pixabay.com

Afty a jejich účinná přírodní léčba patří do témat

Adresář

Diskuze na téma Nemoci a léčba

  • Jarka 04.03.2018 23:03 Posílení imunity

    Wobenzim ok, ale kvuli jeho cene bych do doporučila jen při nějakých etra potížích, třeba po…

  • Honza 28.02.2018 16:02 samoplatce magnetická rezonance

    Martino, v prvé řadě odejděte od odborného lékaře k nějakému jinému. Poptejte se známých i…

  • Klára 28.02.2018 10:02 Ucpaný nos

    Ahoj všem :) Já teda musím říct, že mě se na ucpaný nos osvědčily pouze nosní kapky, a to Nasivin.…

  • 28.02.2018 09:02 Lupénka

    Bez vyřešení základní příčiny lupénky nepřináší aplikace mastí ani kortikoidů trvalé výsledky.…

  • 28.02.2018 07:02 Fibromyalgie

    Bez vyřešení skutečné příčiny fibromyalgie nepřináší aplikace léků proti bolesti trvalé výsledky.…

Píšeme jinde
  • Vietnamská polévka Pho bo krok za krokem

    Vietnamská polévka Pho bo krok za krokem

    Vietnamská polévka Pho bo je poněkud pracnější. Proto si na její přípravu vynahradíme více času a doporučujeme jí uvařit raději dvojnásobné množství. Díky široké škále použitých ingrediencí je sytá a vydá tak za hlavní chod.

  • Palačinky na všechny způsoby

    Palačinky na všechny způsoby

    Tenké palačinkové těsto můžeme naplnit a srolovat, seskládat do trojúhelníku, ale i do podoby psaníčka. Palačinky vždy chutnají báječně - se slanou i sladkou náplní.



Zdravě.cz na Facebooku