Akutní gastritida ve spojení s vánočním hodováním

Advent už doslova klepe na dveře a všichni se těšíme na blížící se vánoční svátky. Názvem dnešního článku bychom vás neradi odradili nebo postrašili, akutní gastritida je však bohužel častým následkem přejídání, kterému se bezmyšlenkovitě oddáváme právě o Vánocích.

Gastritida je onemocnění žaludku, zánět či podráždění jeho sliznice. Gastritida se může objevit náhle, v tom případě jde o akutní gastritidu, nebo se rozvine pozvolna v průběhu delší doby, tento stav je definován jako chronická gastritida.

Jak vzniká gastritida?

Gastritida může vznikat z celé řady příčin, mezi které patří i bakteriální či virová infekce, stres, alkohol, kouření, dlouhodobé užívání některých léků, stavy po chirurgickém výkonu či poúrazové stavy. Může být spojená i s autoimunitním onemocněním či refluxem - opakovaným návratem žluče do žaludku.

Rizikové faktory akutní gastritidy během oslav a svátků

Vánoce, stejně jako jiné svátky, oslavy a další význačné příležitosti pochopitelně dobře zapíjíme a především v jídle si dopřáváme jen to nejlepší. Nikdo se v těchto dnech nechce omezovat, ale přihlédnout k vlastnímu zdravotnímu stavu, zvláště pokud se už u vás příznaky gastritidy ve spojení s jídlem někdy projevily, nelze než důrazně doporučit.

Ke vzniku akutní gastritidy, která vás může překvapit velmi náhle, přispívá nadměrná konzumace alkoholu a kávy, nikotin, těžko stravitelná strava, především pak živočišné tuky, nevhodná či nezvyklá úprava jídel, nevhodná teplota jídla a také koření. Toto vše vede k razantnímu podráždění žaludeční sliznice a zvyšuje náchylnost k účinkům trávicích žaludečních šťáv. Potíže, které mohou takto vzniknout, se někdy příznačně označují jako syndrom čínské restaurace.

Projevy akutní gastritidy

U akutní gastritidy trvají obtíže většinou relativně krátce, několik hodin, ale někdy i dnů. K odeznění příznaků dochází rychle, někdy se mohou jejich dozvuky objevovat déle a mizet pozvolněji. Způsobují nevolnost, nadýmání, zvracení, nechutenství, tlak v epigastriu (horní část břicha mezi žebry), někdy také bolesti hlavy, pocit nepohodlí v oblasti nadbřišku, průjem. Vysoká horečka tyto stavy neprovází, někdy se však mohou vyskytnout krátce trvající zvýšené teploty mezi 37 °C a 38°C.

Prevence vzniku akutní gastritidy a její léčba

Prevencí vzniku akutní gastritidy je především všestranná a zdravá životospráva. Léčba spočívá zejména v dietě a klidu na lůžku. První dva dny podáváme jen čaj po malých doušcích a postupně obnovujeme příjem potravy nedráždivou stravou. Přechod na normální stravu je vhodný asi za týden, pokud se stav zlepšuje a cítíte se celkově lépe. Při průjmech a zvracení pijeme dostatek tekutin. I po odeznění akutních žaludečních potíží se vyhýbáme smaženým, kořeněným a tučným pokrmům, nadýmavé zelenině, čokoládě a alkoholu.

Rychlá pomoc při akutním záchvatu gastritidy

Při kolikovitých bolestech uleví teplý obklad na břicho nebo podání spasmolytik, např. Algifen kapky či Buscopan tablety. Při průjmu užívejte adsorbencia - aktivní uhlí (Carbotox, Carbocit, Carbosorb) či Smectu, rovněž pomohou střevní antiseptika jako Endiaron.

Zdroj: spektrumzdravi.cz, vitalion.cz

Foto: Pixabay.com

Akutní gastritida ve spojení s vánočním hodováním patří do témat

Přidat příspěvek k tématu

* Povinné pole

Adresář

Diskuze na téma Nemoci a léčba

Píšeme jinde
  • Recept na živáňskou pečeni krok za krokem

    Recept na živáňskou pečeni krok za krokem

    Živáňská pečeně je pokrm slovenské kuchyně, který má spoustu variant. Klasická příprava spočívá v kombinaci vepřového, jehněčího a hovězího masa, které se napíchá na jehlu a pomalu rožní. Ne každý si může tuto přípravu dovolit, proto si dnes připravíme levnější živáňskou pečeni v troubě.

  • Recept na slaný špagetový koláč krok za krokem

    Recept na slaný špagetový koláč krok za krokem

    Vyzkoušejte tip na rychlý oběd či večeři. Špagetový koláč s balkánským sýrem, špenátovými lístky a čerstvými bylinkami dobře chutná, zasytí a není náročný na suroviny.



Zdravě.cz na Facebooku