Poradna - Nemoci a léčba

Připravujeme pro Vás znovuotevření poradny. Chcete-li se zapojit do odpovědí a zviditelnit se, kontaktujte nás zde.

Odpovědi v poradně budou označeny profilem a kontaktem na odpovídajícího. Na profilu bude přehledně uvedeno zaměření, specializace, pozitivní reference z poradny, kontaktní údaje atd. Profil bude možné upravovat a později z něj bude možné vytvořit profesní web.

Bude jen na Vás do kolika odpovědí v poradně se zapojíte. Vytvoření profilu Vás k ničemu nezavazuje. Hledáme primárne specialisty v oborech: Nutriční specialista, Fitness trenér, Lékař, Psycholog, Psychiatr, Kosmetička.

Bricho

Prosim o radu,uz jsem ze sve obvodni lekarky nestastna a pripadam si pred ni jako hypochondr.Jsem po trech porodech a trech gynekologickych operacich.Prosla jsem Konizaci delozniho cipku,Ventrosuspenzi delohy a Laparoskopicke vysetreni.Po tretim porodu se mi udelala nad pupikem kyla,byla jsem u sve odvodni lekarky jiz pred tremi roky,hned po porodu,rekla mi ze to nic neni,jen srostle brisni svalstvo.Jenze me zacala bolet tak jsem tam po pul roce prisla znovu a ona me poslala ke specialistovi.Ten mi rekl,ze si ji mam hlidat podle petikoruny.No,abych se dostala ke svym nynejsim problemum.Jiz deset dni mam silene bolesti v oblasti trojuhelniku,tedy ja si myslim,ze je to zaludek.Ty bolesti nejsou neustale,ale tak kazde ctvrt hodiny jsou takove,jako by vam do bricha nekdo vrazel nuz.Neni to zavisle na jidle,protoze moji znami my rikaji ze by bylo dobre se najist.Vim,ze i kdyz se najim,tak me to boli,casto i vice,jak pred jidlem.Ma obvodni lekarka mi napsala lek Helicid,jelikoz mi pred zhruba peti lety diagnostikovali Helicobakterii ve dvanacterniku.Musim dodat ze moji dva synove maji nedavno diagnostikovanou Celiakii,tudiz Bezlepkovou dietu.Bolesti jsou opravdu silene a uz nevim kde najit odpoved na sve problemy,kdyz ani lekarka na ne neni schopna reagovat nejakym podrobnejsim vysetrenim.Prosim poradite??? Jeste bych chtela dodat,ze pani doktorka mi bricho prohmetavala a kazde zmacknuti na jakemkoliv miste bricha mi vystreluje do stejne oblasti trojuhelniku...

Odpovědi na otázku

Je pravda, že stanovení protilátek z krve je poměrně citlivé vyšetření a k biopsii se přistupuje až při jejich pozitivitě. Na druhou stranu genetické testy jsou přesnější. Cena se pohybuje okolo 2000 Kč pro samoplátce. Další možností je také bezlepkovou dietu vyzkoušet, protože ona sama je v podstatě jedinou účinnou léčbou celiakie a i zdravému člověku ji lze doporučit. Ale asi máte zkušenost od synů, že potraviny pro celiaky nepatří k nejlevnějším. Někdy se také doporučuje vynechat mléčné výrobky a tučná jídla. Efekt diety by se měl projevit za několik týdnů. Možnosti jsou tedy na vašem zvážení. Helicid a Omeprazol je pouze jiný výrobní název téže účinné látky.
Vazena pani,predem vam dekuji za Vasi odpoved.Lek Helicid zabral nachvilku a pak mi pusobil pocit na zvraceni.Vim,ze bych se mela zamerit prave na celiakii,protoze oba moji synove maji kazdy jineho otce.Je mi znamo ze je velke procento pravdepodobnosti ze nemoc muzu mit i ja.Zkousela jsem se ptat na to sve lekarky a ta mi poprve vzala krev a vysledky byly negativni,coz ji ujistilo,ze neni treba delat dalsi vysetreni.Podruhe jsem tam byla ted pred tydnem a ptala jsem se na to znovu a ona mi rekla,ze nezna zadneho gastroenterologa pobliz naseho mesta,ktery by udelal toto vysetreni u dospelich lidi.Nejblizsi je pry az v Brne.Ja jsem ale ze severu Cech a pro me je to vazne daleko.V poradne pro celiaky mi sdelili ze by bylo dobre si nechat udelat Geneticke testy,ale ma pani doktorka rekla,ze to mi nikdo neudela,ze jsou strasne drahe.Poslala me na rentgen patere a sono bricha,na vysledky cekam.Prozatim lek Helicid zmenila na lek OMEPRAZOL,beru jej teprve 4 dny a zatim bez reakce.Bolesti pretrvavaji.Jsem uz zoufala...
Nepíšete, jaký efekt měl Helicid. To by mohlo také směrovat pátrání po příčině vašich obtíží. Jinak by bylo vhodné se také zaměřit na zmíněnou celiakii. Její diagnostika vychází ze stanovení protilátek v krvi. Nejspolehlivější je však histologické vyšetření. Odběr bioptického vzorku se provádí endoskopicky a spadá do rukou gastroenterologů.