Potraviny, které nás v zimě zahřejí

Letošní zima nám dává pěkně zabrat. Kruté mrazy nejsou nic příjemného a tělo potřebujeme zahřát nejen pod vrstvou oblečení, ale také konzumací těch správných potravin. Které to jsou a v jaké podobě si je dopřát?

Tepelné působení potravin

Jako výborný pomocník k vyvážení nerovnováhy organismu a udržení pevného zdraví nám poslouží rozdělení potravin na zahřívající, ochlazující a neutrální. O nutné vnitřní teplo, které zajistí dobrý pocit a zvýšení aktivity zejména v tomto chladném počasí, se postarají správně zvolené pokrmy s potřebným termickým účinkem.

Potraviny se zahřívacím efektem

Existují potraviny, které zvyšují v těle horkost. Zvláště v zimě bychom se na tyto zahřívací (jang) potraviny měli při výběru naší stravy zaměřit, syrová (nevařená) strava by se měla konzumovat spíše výjimečně, Správně zvolená strava v zimním období nám pomůže lépe přečkat chladné počasí, sníží touhu po sacharidech a dodá tolik potřebnou tělesnou energii.

Jak se stravovat v zimním období?

Mezi zahřívací potraviny a hotové pokrmy z nich patří hlavně teplé polévky (nejlépe silné vývary, polévky luštěninové a z kořenové zeleniny), což ještě umocní dobře zvolené bylinky a koření. U tohoto platí - čím oštřejší, tím vyšší zahřívací efekt. O dochucování by se tedy měl postarat zázvor, chilli, pepř, kari, pažitka, kmín či bazalka, u sladkých pokrmů potom badyán, skořice a hřebíček.

Z masa si můžeme dopřát tučnější druhy (husa, kachna), vhodné je také skopové a jehněčí maso, dále pak vnitřnosti. Z ryb volíme lososa nebo úhoře. Z mléčných výrobků sáhneme po kozích a ovčích produktech, dále pak plísňových sýrech, konzumovat můžeme i vejce, máslo a ostatní tuky.

Do jídelníčku se vyplatí zařadit

  • zeleninu - vhodný je zejména pórek, cibule, česnek, chřest, chilli papričky
  • ovoce - datle a jiné sušené ovoce
  • semena - vlašské ořechy, mák, slunečnicová a dýňová semínka
  • celozrnné potraviny, jáhly, pohanku, rýži, ovesnou kaši
  • kakao a kávu
  • červené víno (nejlépe svařené se skořicí a hřebíčkem)
  • černý a zázvorový čaj

Opatrně s konzumací zahřívacích potravin při některých onemocněních

Určitou opatrnost při konzumaci zahřívacích potravin by měli mít lidé s vysokým krevním tlakem, po mozkové mrtvici, ženy po menopauze trpící na návaly horka, lidé trpící na nadměrné pocení, hyperaktivní lidé a ti, kteří se potýkají s častými migrénami a nespavostí.

Foto: Pixabay.com

Potraviny, které nás v zimě zahřejí patří do témat

Adresář

Diskuze na téma Nemoci a léčba

  • Jarka 04.03.2018 23:03 Posílení imunity

    Wobenzim ok, ale kvuli jeho cene bych do doporučila jen při nějakých etra potížích, třeba po…

  • Honza 28.02.2018 16:02 samoplatce magnetická rezonance

    Martino, v prvé řadě odejděte od odborného lékaře k nějakému jinému. Poptejte se známých i…

  • Klára 28.02.2018 10:02 Ucpaný nos

    Ahoj všem :) Já teda musím říct, že mě se na ucpaný nos osvědčily pouze nosní kapky, a to Nasivin.…

  • 28.02.2018 09:02 Lupénka

    Bez vyřešení základní příčiny lupénky nepřináší aplikace mastí ani kortikoidů trvalé výsledky.…

  • 28.02.2018 07:02 Fibromyalgie

    Bez vyřešení skutečné příčiny fibromyalgie nepřináší aplikace léků proti bolesti trvalé výsledky.…

Píšeme jinde


Zdravě.cz na Facebooku