Potraviny, které nás v zimě zahřejí

Letošní zima nám dává pěkně zabrat. Kruté mrazy nejsou nic příjemného a tělo potřebujeme zahřát nejen pod vrstvou oblečení, ale také konzumací těch správných potravin. Které to jsou a v jaké podobě si je dopřát?

Tepelné působení potravin

Jako výborný pomocník k vyvážení nerovnováhy organismu a udržení pevného zdraví nám poslouží rozdělení potravin na zahřívající, ochlazující a neutrální. O nutné vnitřní teplo, které zajistí dobrý pocit a zvýšení aktivity zejména v tomto chladném počasí, se postarají správně zvolené pokrmy s potřebným termickým účinkem.

Potraviny se zahřívacím efektem

Existují potraviny, které zvyšují v těle horkost. Zvláště v zimě bychom se na tyto zahřívací (jang) potraviny měli při výběru naší stravy zaměřit, syrová (nevařená) strava by se měla konzumovat spíše výjimečně, Správně zvolená strava v zimním období nám pomůže lépe přečkat chladné počasí, sníží touhu po sacharidech a dodá tolik potřebnou tělesnou energii.

Jak se stravovat v zimním období?

Mezi zahřívací potraviny a hotové pokrmy z nich patří hlavně teplé polévky (nejlépe silné vývary, polévky luštěninové a z kořenové zeleniny), což ještě umocní dobře zvolené bylinky a koření. U tohoto platí - čím oštřejší, tím vyšší zahřívací efekt. O dochucování by se tedy měl postarat zázvor, chilli, pepř, kari, pažitka, kmín či bazalka, u sladkých pokrmů potom badyán, skořice a hřebíček.

Z masa si můžeme dopřát tučnější druhy (husa, kachna), vhodné je také skopové a jehněčí maso, dále pak vnitřnosti. Z ryb volíme lososa nebo úhoře. Z mléčných výrobků sáhneme po kozích a ovčích produktech, dále pak plísňových sýrech, konzumovat můžeme i vejce, máslo a ostatní tuky.

Do jídelníčku se vyplatí zařadit

  • zeleninu - vhodný je zejména pórek, cibule, česnek, chřest, chilli papričky
  • ovoce - datle a jiné sušené ovoce
  • semena - vlašské ořechy, mák, slunečnicová a dýňová semínka
  • celozrnné potraviny, jáhly, pohanku, rýži, ovesnou kaši
  • kakao a kávu
  • červené víno (nejlépe svařené se skořicí a hřebíčkem)
  • černý a zázvorový čaj

Opatrně s konzumací zahřívacích potravin při některých onemocněních

Určitou opatrnost při konzumaci zahřívacích potravin by měli mít lidé s vysokým krevním tlakem, po mozkové mrtvici, ženy po menopauze trpící na návaly horka, lidé trpící na nadměrné pocení, hyperaktivní lidé a ti, kteří se potýkají s častými migrénami a nespavostí.

Foto: Pixabay.com

Potraviny, které nás v zimě zahřejí patří do témat

Adresář

Diskuze na téma Nemoci a léčba

  • Jarka 04.03.2018 23:03 Posílení imunity

    Wobenzim ok, ale kvuli jeho cene bych do doporučila jen při nějakých etra potížích, třeba po…

  • Honza 28.02.2018 16:02 samoplatce magnetická rezonance

    Martino, v prvé řadě odejděte od odborného lékaře k nějakému jinému. Poptejte se známých i…

  • Klára 28.02.2018 10:02 Ucpaný nos

    Ahoj všem :) Já teda musím říct, že mě se na ucpaný nos osvědčily pouze nosní kapky, a to Nasivin.…

  • 28.02.2018 09:02 Lupénka

    Bez vyřešení základní příčiny lupénky nepřináší aplikace mastí ani kortikoidů trvalé výsledky.…

  • 28.02.2018 07:02 Fibromyalgie

    Bez vyřešení skutečné příčiny fibromyalgie nepřináší aplikace léků proti bolesti trvalé výsledky.…

Píšeme jinde
  • Hurá do lesa na houby

    Hurá do lesa na houby

    Ke konci prázdnin, kdy už se děti začínají těšit na školu, se naše lesy opět plní houbaři. Začíná podzimní sezóna plná hřibů, bedlí i babek. Chopte se košíku a zkuste své štěstí.

  • Cuketa na talíři - recepty, které musíte vyzkoušet!

    Cuketa na talíři - recepty, které musíte vyzkoušet!

    Cuketa - velmi tvárná a zdravá zelenina, která se dá připravit na tisíce způsobů a dokáže zpestřit každý jídelníček. Její sezóna právě vrcholí, proto vám přinášíme tipy na ty nejlepší cuketové pokrmy.



Zdravě.cz na Facebooku