Potraviny, které nás v zimě zahřejí

Letošní zima nám dává pěkně zabrat. Kruté mrazy nejsou nic příjemného a tělo potřebujeme zahřát nejen pod vrstvou oblečení, ale také konzumací těch správných potravin. Které to jsou a v jaké podobě si je dopřát?

Tepelné působení potravin

Jako výborný pomocník k vyvážení nerovnováhy organismu a udržení pevného zdraví nám poslouží rozdělení potravin na zahřívající, ochlazující a neutrální. O nutné vnitřní teplo, které zajistí dobrý pocit a zvýšení aktivity zejména v tomto chladném počasí, se postarají správně zvolené pokrmy s potřebným termickým účinkem.

Potraviny se zahřívacím efektem

Existují potraviny, které zvyšují v těle horkost. Zvláště v zimě bychom se na tyto zahřívací (jang) potraviny měli při výběru naší stravy zaměřit, syrová (nevařená) strava by se měla konzumovat spíše výjimečně, Správně zvolená strava v zimním období nám pomůže lépe přečkat chladné počasí, sníží touhu po sacharidech a dodá tolik potřebnou tělesnou energii.

Jak se stravovat v zimním období?

Mezi zahřívací potraviny a hotové pokrmy z nich patří hlavně teplé polévky (nejlépe silné vývary, polévky luštěninové a z kořenové zeleniny), což ještě umocní dobře zvolené bylinky a koření. U tohoto platí - čím oštřejší, tím vyšší zahřívací efekt. O dochucování by se tedy měl postarat zázvor, chilli, pepř, kari, pažitka, kmín či bazalka, u sladkých pokrmů potom badyán, skořice a hřebíček.

Z masa si můžeme dopřát tučnější druhy (husa, kachna), vhodné je také skopové a jehněčí maso, dále pak vnitřnosti. Z ryb volíme lososa nebo úhoře. Z mléčných výrobků sáhneme po kozích a ovčích produktech, dále pak plísňových sýrech, konzumovat můžeme i vejce, máslo a ostatní tuky.

Do jídelníčku se vyplatí zařadit

  • zeleninu - vhodný je zejména pórek, cibule, česnek, chřest, chilli papričky
  • ovoce - datle a jiné sušené ovoce
  • semena - vlašské ořechy, mák, slunečnicová a dýňová semínka
  • celozrnné potraviny, jáhly, pohanku, rýži, ovesnou kaši
  • kakao a kávu
  • červené víno (nejlépe svařené se skořicí a hřebíčkem)
  • černý a zázvorový čaj

Opatrně s konzumací zahřívacích potravin při některých onemocněních

Určitou opatrnost při konzumaci zahřívacích potravin by měli mít lidé s vysokým krevním tlakem, po mozkové mrtvici, ženy po menopauze trpící na návaly horka, lidé trpící na nadměrné pocení, hyperaktivní lidé a ti, kteří se potýkají s častými migrénami a nespavostí.

Foto: Pixabay.com

Potraviny, které nás v zimě zahřejí patří do témat

Přidat příspěvek k tématu

* Povinné pole

Adresář

Diskuze na téma Nemoci a léčba

  • Hana 20.02.2018 09:02 Posílení imunity

    Ola... doporučuji obličejovou saunu, inhalátor. Prodává to Orava cca za 4 stovky.

  • Jarka 19.02.2018 18:02 Bolesti a únava

    Ahoj, osobně beru Bion3 - http://www.bion3.cz/ Je to multivitamín - kombinace vitaminu, mineralu a…

  • Fanča Liberec 19.02.2018 13:02 kvasinkové záněty

    Na kvasinkové záněty mi pomohl Vagiferm od Pharma Agency. Užívala jsem ho i v těhotenství i když…

  • Ola 14.02.2018 13:02 Posílení imunity

    Taky by mě zajímalo čím posílit imunitu, hlavně ted v zimě. Jsme stále nachlazení :( Hlavně ta…

  • Jana 30.01.2018 15:01 kvasinkové záněty

    Dajko moc díky za odkaz, koukala jsem se a vypadá to jako opravdu kvalitní výrobek, tak to…

Píšeme jinde


Zdravě.cz na Facebooku